24 kwietnia w całej Europie obchodzony jest Dzień Śniadania, którego celem jest promowanie zdrowych
nawyków żywieniowych oraz ukazywanie znaczenia śniadania jako najważniejszego posiłku dnia.
W
wielu krajach europejskich organizowane są różnorodne wydarzenia, warsztaty i akcje edukacyjne, które
zachęcają do spożywania zbilansowanego śniadania. W ramach Europejskiego Dnia Śniadania w naszej
szkole również wdrażane były różnorodne inicjatywy. W klasach od I do VIII, a także na oddziale
przedszkolnym i świetlicy szkolnej realizowane były lekcje wychowawcze omawiające daną tematykę i
warsztaty kulinarne, podczas których uczniowie rozwijali swoje zdolności kulinarne, uczyli się jak
wykorzystywać wiedzę teoretyczną w praktyce i kształtowali swoją samodzielność, tak niezbędną w ich
przyszłym, dorosłym życiu.
Przywołane powyżej działania nie tylko zwiększają świadomość na temat zdrowego odżywiania, ale także
integrują społeczność szkolną i sprawiają, że uczniowie chętniej sięgają po zdrowe posiłki na co dzień.
Koordynator SzPZ
Karolina Czeladka