ul. Okulickiego 14
37-450 Stalowa Wola
+48 15 842 04 88
psp7@stalowa.pl

Nr konta bankowego do wpłat za obiady, duplikaty:
80 1020 4913 0000 9802 0117 6981
Nr konta Rada Rodziców:
53 9430 0006 0000 1469 2000 0001
KRS 0000145905
NIP 8651427241
REGON 000837465

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania obchodzony jest corocznie 8 listopada.

To wyjątkowe
święto ma na celu promowanie zdrowego stylu życia, zrozumienie wartości odżywczych żywności oraz
zachęcenie do gotowania w domach. W dobie szybkiego tryby życia i wszechobecnych fast foodów, coraz
trudniej jest zadbać o właściwe nawyki żywieniowe. Dlatego owa inicjatywa staje się niezwykle istotna.
W celu uświadomienia uczniom, jak istotne jest podejmowanie świadomych wyborów żywieniowych
oraz jak wiele radości może przynieść gotowanie, nasz szkołą aktywnie włączyła się w daną inicjatywę.
W ciągu całego miesiąca na terenie szkoły zostały zorganizowane liczne lekcje, rozmowy, zajęcia i
warsztaty. Warte szczególnej uwagi zajęcia odbyły się w klasie:
- IV b, której uczniowie podczas godziny wychowawczej wysłuchali informacji na temat zdrowego
jedzenia, a następnie wykonali ,,zdrowe szaszłyki”. Całość zajęć została zorganizowana przez
wychowawcę klasy, Agnieszkę Bajek-Dul i stała się okazją do rozwijania wiedzy prozdrowotnej uczniów
oraz integracji zespołu klasowego;
- IV A, w której został zrealizowany temat "Żywność pochodzenia roślinnego - zboża i produkty
zbożowe", aby uczynić naukę bardziej angażującą, przeprowadzono grę "Zgadnij jaki to produkt".
Uczniowie losowali zagadki związane z produktami roślinnymi, a następnie musieli odgadnąć o jaki
produkt chodzi. Po rozwiązaniu zagadki dzieci miały za zadanie rozpoznać dany produkt na obrazku, co
pozwoliło im lepiej utrwalić informacje na temat różnych rodzajów zbóż i produktów zbożowych, takich
jak pszenica, owies, ryż, mąka czy kasza.
Tego typu aktywności angażują uczniów i sprawiają, że przyswajanie wiedzy staje się przyjemniejsze i
bardziej interaktywne. Gra pozwoliła również na rozwijanie umiejętności rozpoznawania produktów
spożywczych oraz zrozumienie ich pochodzenia i roli w diecie. Działania zostały przygotowane i
zrealizowane przez wychowawcę klasy Ewelinę Rak.
- I B, uczniowie wzięli udział w warsztatach kulinarnych ,,Gotujemy pyszną i zdrową zupę dyniową".
Podczas tych zajęć dowiedzieli się, że dynia bogata jest w witaminy i minerały, a zupa z niej ugotowana
wzmacnia naszą odporność. W trakcie warsztatów uczniowie mogli zdobyć umiejętności przydatne w
życiu codziennym, wzmocnić wiarę we własne siły oraz nauczyć się samodzielności. Miały okazję
zgodnie współdziałać z innymi, angażować się w miarę swoich możliwości, wspólnie pracować. Lekcja
warsztatowa została przygotowana i nadzorowana przez wychowawcę klasy Martę Polańską, oraz Annę
Kluzę.
Wymienione powyżej inicjatywy stały się refleksją nad nawykami żywieniowymi oraz okazją do
wzmacniania więzi społecznych poprzez wspólne gotowanie i dzielenie się posiłkami.

Karolina Czeladka



Lekcja o Unii Europejskiej w 3B
Z okazji polskiej prezydencji w Unii Europejskiej 12 lutego 2025 r. uczniowie klasy 3b wzięli...
Pasowanie na czytelnika 2024/2025
Zdjęcia do obejrzenia poniżej.
Międzynarodowy Projekt "Moja Mała Biblioteka"
Nasza Mała Biblioteka to międzynarodowy projekt autorstwa słoweńskiego wydawnictwa KUD Sodobnost...
Sprawozdanie z realizacji Programu Szkoły Promującej Zdrowie za I półrocze 2024-2025
W roku szkolnym 2024/2025 w Publicznej Szkole Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi nr 7 im....
Wyjście uczniów klasy 8b do Zespołu Szkół nr 3
Uczniowie klas ósmych stoją przed trudnym zadaniem wyboru dalszej drogi kształcenia i zdobycia...
Mediacja krok po kroku – komiksowa inicjatywa w naszej szkole
W ramach promowania mediacji oraz przybliżenia tego tematu uczniom, w naszej szkole powstał baner...
Warsztaty zawodoznawcze w oddziale przedszkolnym pt. „Co mogę robić w przyszłości?”
Dnia 27 stycznia 2025 r. przeprowadzono dla nauczycieli i dzieci z oddziału przedszkolnego naszej...
Konkurs kolęd 2025 - wręczenie dyplomów
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć poniżej.
Lekcja otwarta z doradztwa zawodowego z udziałem Pani Dyrektor w klasie integracyjnej 7A
W ramach realizacji Wewnątrzszkolnego Systemu Doradztwa Zawodowego, w tym zadań z doradztwa...
Świąteczne zdjęcia 1A
W ostatni dzień w szkole przed świąteczną przerwą, uczniowie z I A zrobili sobie zdjęcia w...
80 rocznica wyzwolenia obozu Auschwitz Birkenau
27 stycznia 2025 r. obchodzić będziemy 80. rocznicę wyzwolenia niemieckiego nazistowskiego obozu...
Prozdrowotne działania 1A
Klasa I A w pierwszym półroczu roku szkolnego 2024/2025 podejmowała wiele działań prozdrowotnych....
Noworoczny Integracyjny Turniej w Dwa ognie
09 stycznia 2025r. w naszej szkole na sali gimnastycznej odbył się Noworoczny Integracyjny Turniej...