Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania obchodzony jest corocznie 8 listopada.
To wyjątkowe
święto ma na celu promowanie zdrowego stylu życia, zrozumienie wartości odżywczych żywności oraz
zachęcenie do gotowania w domach. W dobie szybkiego tryby życia i wszechobecnych fast foodów, coraz
trudniej jest zadbać o właściwe nawyki żywieniowe. Dlatego owa inicjatywa staje się niezwykle istotna.
W celu uświadomienia uczniom, jak istotne jest podejmowanie świadomych wyborów żywieniowych
oraz jak wiele radości może przynieść gotowanie, nasz szkołą aktywnie włączyła się w daną inicjatywę.
W ciągu całego miesiąca na terenie szkoły zostały zorganizowane liczne lekcje, rozmowy, zajęcia i
warsztaty. Warte szczególnej uwagi zajęcia odbyły się w klasie:
- IV b, której uczniowie podczas godziny wychowawczej wysłuchali informacji na temat zdrowego
jedzenia, a następnie wykonali ,,zdrowe szaszłyki”. Całość zajęć została zorganizowana przez
wychowawcę klasy, Agnieszkę Bajek-Dul i stała się okazją do rozwijania wiedzy prozdrowotnej uczniów
oraz integracji zespołu klasowego;
- IV A, w której został zrealizowany temat "Żywność pochodzenia roślinnego - zboża i produkty
zbożowe", aby uczynić naukę bardziej angażującą, przeprowadzono grę "Zgadnij jaki to produkt".
Uczniowie losowali zagadki związane z produktami roślinnymi, a następnie musieli odgadnąć o jaki
produkt chodzi. Po rozwiązaniu zagadki dzieci miały za zadanie rozpoznać dany produkt na obrazku, co
pozwoliło im lepiej utrwalić informacje na temat różnych rodzajów zbóż i produktów zbożowych, takich
jak pszenica, owies, ryż, mąka czy kasza.
Tego typu aktywności angażują uczniów i sprawiają, że przyswajanie wiedzy staje się przyjemniejsze i
bardziej interaktywne. Gra pozwoliła również na rozwijanie umiejętności rozpoznawania produktów
spożywczych oraz zrozumienie ich pochodzenia i roli w diecie. Działania zostały przygotowane i
zrealizowane przez wychowawcę klasy Ewelinę Rak.
- I B, uczniowie wzięli udział w warsztatach kulinarnych ,,Gotujemy pyszną i zdrową zupę dyniową".
Podczas tych zajęć dowiedzieli się, że dynia bogata jest w witaminy i minerały, a zupa z niej ugotowana
wzmacnia naszą odporność. W trakcie warsztatów uczniowie mogli zdobyć umiejętności przydatne w
życiu codziennym, wzmocnić wiarę we własne siły oraz nauczyć się samodzielności. Miały okazję
zgodnie współdziałać z innymi, angażować się w miarę swoich możliwości, wspólnie pracować. Lekcja
warsztatowa została przygotowana i nadzorowana przez wychowawcę klasy Martę Polańską, oraz Annę
Kluzę.
Wymienione powyżej inicjatywy stały się refleksją nad nawykami żywieniowymi oraz okazją do
wzmacniania więzi społecznych poprzez wspólne gotowanie i dzielenie się posiłkami.
Karolina Czeladka