Strona główna

O szkole

Dla Rodzica

Dla Ucznia

Dla Nauczyciela

Nabór 2024/2025

RODO

BIP

Nauka zdalna

EPUAP

FB - PSP7

Dostępna Szkoła

Jadłospis

FB - Biblioteka Szkolna

Klub Szkół

Aktywna tablica

Laboratoria Przyszłości

Szkoła Promująca Zdrowie

Wydarzenia

Skontaktuj się z nami

Publiczna Szkoła Podstawowa

z Oddziałami Integracyjnymi nr 7

im. Mikołaja Kopernika 

ul. Okulickiego 14
37-450 Stalowa Wola


+48 15 842 04 88

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.


NIP: 8651427241
REGON: 000837465 
KRS: 0000145905

Nr konta bankowego do wpłat za obiady, duplikaty:

80 1020 4913 0000 9802 0117 6981

Nr konta Rada Rodziców:

53 9430 0006 0000 1469 2000 0001

 

Plan lekcji

E-dziennik

Logowanie Office

Logowanie do Chmury Microsoft Office (365):

http://portal.office.com

Mam problem z MS Teams (zobacz pomoc)

Zdjęcia

photo gallery

Otwórz menu

22 kwietnia w całej Europie obchodzony jest Dzień Śniadania. Pani mgr inż. Magdalena Siuba - Strzelinskia na łamach swojego artykułu podaje, iż "Według licznych badań, spożywanie śniadań wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia i rozwój intelektualny.

Uczniowie, którzy nie jedzą drugiego śniadania, częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami, a także mają gorsze wyniki w nauce. Osoby, które codziennie spożywają śniadania mają o 16% mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, o 18% zespołu metabolicznego, 19% cukrzycy typu 2 i o 20% otyłości w porównaniu do osób jedzących śniadanie wyłącznie 3 razy w tygodniu”*. 

Publiczna Szkoła Podstawowa nr 7 w Stalowej Woli, realizując założenia Szkoły Promującej Zdrowie, czynnie włączyła się w propagowanie konieczności spożywania zdrowych i pełnowartościowych śniadań. Inicjatywy, jakie zrealizowali nauczyciele to:

  1. Organizacja warsztatów kulinarnych "Zdrowo i kolorowo jemy", podczas których uczniowie dowiedzieli się, dlaczego śniadanie jest tak ważnym posiłkiem, a także samodzielnie przygotowali pełnowartościowe potrawy. Zajęcia odbyły się w klasie III a pod kierunkiem nauczycieli: Marty Polańskiej i Karoliny Czeladki.
  2. Dzieci z klasy I a przyniosły do szkoły ulubione owoce, warzywa i soki. Przeprowadzono  rozmowę na temat zdrowego odżywiania w oparciu o przygotowane ilustracje i własne doświadczenia uczniów. Lekcja została zainspirowana przez nauczycieli: Danutę Szot i Joannę Komudę.
  3. Uczniowie klasy II c, pod kierunkiem Anny Brodziak, uczestniczyli w zajęciach teoretyczno – praktycznych. W trakcie trwania lekcji dowiedzieli się jak wielki wpływ ma śniadania na ich zdrowie i dobre samopoczucie, a także samodzielnie przyrządzali smaczne i zdrowe śniadania.
  4. W klasie II a odbyły się zajęcia warsztatowe przygotowane przez nauczycieli: Lilianę Kobos i Annę Dziurny. Podczas lekcji młodzi kucharze zostali zaznajomieni z zagadnieniem jakim jest konieczność spożywania zdrowych śniadań, a także wykazali się zdolnościami kulinarnymi.
  5. Uczniowie klasy III c wraz z nauczycielami: Anną Dąbek i Alicją Janiec przyswajali i wdrażali w życie zasady zdrowego stylu życia. Trzecioklasiści chętnie dzielili się swoim doświadczeniem i wsłuchiwali się w informacje, które przekazywali im nauczyciele. Na zakończenie zajęć uczniowie przygotowali zdrowe i kolorowe śniadania. 

Koordynator SzPZ

Karolina Czeladka



* https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/sniadanie-dlaczego-to-najwazniejszy-posilek-dnia/



Ostatnie wydarzenia