22 kwietnia w całej Europie obchodzony jest Dzień Śniadania. Pani mgr inż. Magdalena Siuba - Strzelinskia na łamach swojego artykułu podaje, iż "Według licznych badań, spożywanie śniadań wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia i rozwój intelektualny.
Uczniowie, którzy nie jedzą drugiego śniadania, częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami, a także mają gorsze wyniki w nauce. Osoby, które codziennie spożywają śniadania mają o 16% mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, o 18% zespołu metabolicznego, 19% cukrzycy typu 2 i o 20% otyłości w porównaniu do osób jedzących śniadanie wyłącznie 3 razy w tygodniu”*.
Publiczna Szkoła Podstawowa nr 7 w Stalowej Woli, realizując założenia Szkoły Promującej Zdrowie, czynnie włączyła się w propagowanie konieczności spożywania zdrowych i pełnowartościowych śniadań. Inicjatywy, jakie zrealizowali nauczyciele to:
- Organizacja warsztatów kulinarnych "Zdrowo i kolorowo jemy", podczas których uczniowie dowiedzieli się, dlaczego śniadanie jest tak ważnym posiłkiem, a także samodzielnie przygotowali pełnowartościowe potrawy. Zajęcia odbyły się w klasie III a pod kierunkiem nauczycieli: Marty Polańskiej i Karoliny Czeladki.
- Dzieci z klasy I a przyniosły do szkoły ulubione owoce, warzywa i soki. Przeprowadzono rozmowę na temat zdrowego odżywiania w oparciu o przygotowane ilustracje i własne doświadczenia uczniów. Lekcja została zainspirowana przez nauczycieli: Danutę Szot i Joannę Komudę.
- Uczniowie klasy II c, pod kierunkiem Anny Brodziak, uczestniczyli w zajęciach teoretyczno – praktycznych. W trakcie trwania lekcji dowiedzieli się jak wielki wpływ ma śniadania na ich zdrowie i dobre samopoczucie, a także samodzielnie przyrządzali smaczne i zdrowe śniadania.
- W klasie II a odbyły się zajęcia warsztatowe przygotowane przez nauczycieli: Lilianę Kobos i Annę Dziurny. Podczas lekcji młodzi kucharze zostali zaznajomieni z zagadnieniem jakim jest konieczność spożywania zdrowych śniadań, a także wykazali się zdolnościami kulinarnymi.
- Uczniowie klasy III c wraz z nauczycielami: Anną Dąbek i Alicją Janiec przyswajali i wdrażali w życie zasady zdrowego stylu życia. Trzecioklasiści chętnie dzielili się swoim doświadczeniem i wsłuchiwali się w informacje, które przekazywali im nauczyciele. Na zakończenie zajęć uczniowie przygotowali zdrowe i kolorowe śniadania.
Koordynator SzPZ
Karolina Czeladka
* https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/sniadanie-dlaczego-to-najwazniejszy-posilek-dnia/