Dzisiaj zdradzimy Wam przepis na najpyszniejsze muffinki czekoladowe:
Składniki na 12 sztuk
Suche: 200g mąki pszennej, 200g cukru, 80g kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 100g posiekanej gorzkiej czekolady.
Mokre: 100g mleka, 250g kwaśnej śmietany, 2 duże jajka, 100g roztopionego masła.
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni/ góra-dół.
- Formę na muffiny wykładamy papilotkami /najlepiej wysokimi.
- W osobnych miskach dobrze mieszamy suche i mokre składniki/mokre w większej.
- Do mokrych dodajemy suche, mieszamy do połączenia składników/ nie za długo.
- Pieczemy 25 minut. Studzimy i można jeść ☺
Bardzo nam wszystkim smakowały!!!
Świetlicowi trzecioklasiści oraz I. Sajdak i B. Niemczyk
PS Podczas warsztatów kulinarnych korzystamy ze sprzętów kuchennych zakupionych w ramach projektu „Laboratoria Przyszłości”.