Jedz owoce i jarzyny,
w nich mieszkają witaminy.
Kto je sobie lekceważy –
musi chodzić do lekarzy.
Pod takim hasłem świetlicowi trzecioklasiści rozpoczęli cykl zajęć kulinarnych. W październiku przygotowali wesołe ☺ i kolorowe kanapki na drugie śniadanie, a w listopadzie wyciskaliśmy soki ze świeżych owoców. Uczniowie systematycznie poznają zasady zdrowego żywienia, uczą się samodzielnego nakrywania i dekoracji stołu, dowiadują się jak bezpiecznie korzystać ze sprzętu gospodarstwa domowego. Wspólna praca, doświadczanie smaków, zapachów i barw pozytywnie wpływa na samopoczucie uczestników, sprawiając im niezaprzeczalną radość.
Podczas zajęć wykorzystany został sprzęt z „kuchennego” Laboratorium Przyszłości.
A w niedalekiej „przyszłości”☺ planujemy pieczenie wyjątkowo zdrowej pizzy!
Irena Sajdak i Irena Żurawska