Nowalijki kuszą kolorami, zawartością witamin i łatwym wykorzystaniem w kuchni. To świeża odmiana po zimowym jadłospisie. Do takiego menu 22. marca 2022 roku zachęciły swoich podopiecznych wychowawczynie ze świetlicy szkolnej.
Celem zadania było promowanie racjonalnego odżywiania poprzez wspólne przyrządzanie i spożywanie zdrowego posiłku – sałatki z nowalijek.
Dzieci po przygotowaniu stanowiska pracy, ubrały się w fartuchy. Najpierw usunęły z warzyw pestycydy (umyły je w letniej wodzie z odrobiną soli oraz w roztworze wody z octem winnym). Po osuszeniu poszarpały ręcznie sałatę lodową. Poszatkowały ogórka na cienkie półplasterki ze skórką. Pokroiły na pół pomidory koktajlowe. Posiekały czerwoną paprykę. Zsiekały koperek i szczypiorek. Całość dopełnił pokawałkowany ser feta. Potrawę przyprawiły do smaku solą i sokiem z cytryny. Po skończonej pracy uporządkowały salę i zajadały zdrowe pyszności.
Dzieci są przekonane, że dzięki takim działaniom wiele się uczą od innych, integrują się ze sobą. Rozumieją, że nowalijki są pełne odżywczych składników, dających prawdziwą moc. Uzmysławiają sobie, że zdrowe odżywianie jest istotne w ich życiu i dzięki niemu będą pełne werwy i radości.
Renata Czernecka – Skrok i Marianna Zarzeczna