Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który dostarcza niezbędnej energii. W to wyjątkowe święto zróbmy coś naprawdę pysznego!
Dnia 24 kwietnia 2018 roku obchodzony jest Europejski Dzień Śniadania. Tegoroczne hasło brzmi: "Znajdź czas na śniadanie" (ang. Make time for breakfast). Uczniowie klasy III „a” wykonali wiosenne zdrowe śniadanie. Celem podjętego zadania było promowanie racjonalnego odżywiania poprzez wspólne przyrządzanie i spożywanie zdrowego posiłku – pełnowartościowego śniadania.
Uczniowie przypomnieli zasady Piramidy Zdrowia oraz przeprowadzili pogawędkę na temat zdrowego śniadania. Ustalili, że śniadanie powinno dostarczyć od 20 do 25 proc. potrzebnej naszemu organizmowi całodobowej energii; powinny być w nim takie produkty, jak zboża, owoce i warzywa, produkty mleczne, tłuszcze bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz wapń w ilości 200–300 mg, czyli tyle, ile zawiera jedna szklanka mleka, jeden kubek jogurtu, 20 g sera lub 250 g twarogu.
Dzieci po przygotowaniu stanowiska pracy, ubrały się w fartuchy. W ruch poszło ciemne pieczywo, masło, płatki zbożowe, orzechy, owoce, warzywa, jogurty, twaróg, jajka, żółty ser, mussli. Potem udekorowały ziołami, natką pietruszki, szczypiorkiem, koperkiem. Po skończonej pracy, uporządkowały salę, nakryły do stołu i wspólnie zajadały zdrowe pyszności: kanapki, szaszłyki, wegetariańskie hamburgery, sałatki warzywne i owocowe, mussli.
Dzieci są przekonane, że dzięki takim działaniom wiele się uczą od innych, integrują się ze sobą. Rozumieją, że zdrowe odżywianie jest istotne w ich życiu i wpłynie na ich wszechstronny rozwój.
Renata Czernecka – Skrok i Marta Bańka
Zapraszamy do galerii zdjęć