29 listopada w ramach programu Szkoła Promująca Zdrowie, klasa II D brała udział w warsztatach kulinarnych „Pyszne i zdrowe kanapki kolorowe”.
Uczniowie z przyniesionych produktów, wykonywali kanapki. Zajęcia odbyły się w specjalnie przygotowanej do działań kulinarnych sali ze sprzętem kuchennym, naczyniami kuchennymi i stołowymi oraz sztućcami nabytymi w ramach programu Laboratoria Przyszłości. Przed działaniami kulinarnymi, każdy uczeń zaprojektował swoją kanapkę rysując ją i ozdabiając. Potem zrealizował projekt w praktyce. Na początku zajęć uczniowie rozmawiali o zdrowej żywności, a także o zasadach higieny obowiązujących przed przystąpieniem do pracy oraz w jej trakcie. Po wykonaniu kanapek i uprzątnięciu stanowisk pracy, dzieci udekorowały stoły i rozpoczęły degustację kanapek. Zajęcia zakończyły się zabawą prozdrowotną „Prawda i fałsz”, w której uczniowie odpowiadali chórem na pytania nauczyciela związane z tematem zajęć. Warsztaty kulinarne były kolejnym działaniem prozdrowotnym uczniów z II D. Zostaną one na długo w ich pamięci.
Anna Madej