27 października 2022 roku klasa integracyjna II a w ramach programu Szkoła Promująca Zdrowie brała udział w warsztatach kulinarnych: "Smaczne i zdrowe sałatki kolorowe - robimy sałatki warzywne".

 

     Uczniowie z przyniesionych przez siebie produktów, wykonywali w grupach trzy rodzaje sałatek. Warsztaty odbywały się w specjalnie wyposażonej do tego typu działań sali. Dzieci korzystały ze sprzętów kuchennych, naczyń kuchennych i stołowych oraz sztućców nabytych w ramach programu Laboratoria Przyszłości. 

     Przed przystąpieniem do pracy uczniowie zapoznali się z higieną pracy oraz zasadami bezpieczeństwa. Samodzielnie odczytywali przygotowane przez nauczycieli przepisy kulinarne, aby właściwie dobrać składniki i wykonywać etapy pracy w odpowiedniej kolejności. 

    Uczniowie z dużym zaangażowaniem obierali, kroili, ścierali i siekali surowe i ugotowane warzywa. Następnie łączyli je ze sobą, mieszali i doprawiali do smaku. 

    Po zakończeniu pracy i uprzątnięciu stanowisk, mali kucharze starannie nakryli stały i udekorowali je "skarbami jesieni". Zajęcia zakończyły się wspólną degustacją przepysznych sałatek.

   Po takich zajęciach dzieci mogą wspólnie z rodziną przygotować w domu smaczne i zdrowe sałatki kolorowe.

Zdjęcia wykonano nowoczesnym sprzętem
z Programu Laboratoria Przyszłości.

 

Marta Polańska

Karolina Czeladka